Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Nyheter » 2018 » Juni » Nå får du hageavfallet ditt tilbake, vi deler ut gratis jord på gjenvinningsstasjonene

2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - Desember

Nå får du hageavfallet ditt tilbake, vi deler ut gratis jord på gjenvinningsstasjonene

29.06.2018


Takk for at du kildesorterer, nå får du hageavfallet ditt tilbake!

I disse dager deler vi ut sekker med torvfri gartnerjord til våre kunder, som takk for god kildesortering. Omlag 1200 sekker jord, fordelt på seks gjenvinningsstasjoner, deles nå ut gratis til kundene. Jorda er laget av ca. 50 % hageavfall, og har mange bruksområder.

Vær rask.
I fjor ga vi tilbake matavfallet som innbyggerne hadde sortert ut, i form av biogjødsel. Dette ble en stor suksess og 4000 kanner ble delt ut på gjenvinningsstasjonene.
I år deler vi ut Torvfri Gartnerjord, og jorden er allerede tilgjengelig på våre gjenvinningsstasjoner. Det vil være mulig å hente en sekk per husstand, så lenge lageret rekker. Av erfaring vet vi at dette er populært, og vi forventer at sekkene går raskt unna. 

Miljøvennlig jord.
Jorda som nå deles ut består av ca 50 % hageavfall, og er en torvfri gartnerjord. Jordblandingen er lett og luftig, og kan benyttes til såing, prikling, urter, sommerblomster, stauder, bed og grønnsaker mm. Torv fra torvmyr er en ikke-fornybar ressurs og en truet naturtype i mange land. Derfor har torvet blitt byttet ut med hagekompost. Ved å erstatte 1 tonn torv med 1 tonn kompost spares hele 700 kg CO2. Det tilsvarer utslippet av en bil som kjører tur – retur, Lindesnes – Nordkapp. I tillegg er hagekompost et jordforbedringsmiddel som tilfører både struktur og mikroliv til jorda.

Det nytter å kildesortere.
Det er stort engasjement knyttet til miljøvennlige og resirkulerte produkter. Både EU, regjeringen og forbrukerne stiller større krav til gjenvinning enn tidligere, med et mål om å holde ressursene i kretsløp så lenge som mulig. Avfall er ikke bare avfall lenger, men viktige ressurser som kan utnyttes til nye produkter og råvarer. Kildesorteringsjobben som du og jeg gjør bidrar til at disse ressursene kan kommer til rett sted slik at de kan gjenvinnes på best mulig måte.
I tillegg til biogjødselen, og jorden som nå deles ut, er busser og renovasjonsbiler i fylket som går på klimavennlig biogass laget av kildesortert matavfall gode eksempler på dette. 

Vestfoldingene er blant de beste i landet, og har en lang erfaring med å kildesortere avfallet sitt.
Målsettingen er at det skal være mulig å få tak i både biogjødsel og jord laget av hageavfallet på mer permanent basis til neste år.

Gratis jord deles ut ved følgende gjenvinningsstasjoner:
- Rygg gjenvinningsstasjon, Taranrødveien 93, 3171 Sem
- Skoppum gjenvinningsstasjon, Adalsveien 22, 3185 Skoppum
- Nordre Foss gjenvinningsstasjon, Hvittingfossveien 182, 3082 Holmestrand
- Grinda gjenvinningsstasjon, Lågendalsveien 83, 3270 Larvik
- Lofterød gjenvinningsstasjon, Mølleveien 30, 3140 Nøtterøy
- Kastet gjenvinningsstasjon, Djupsundveien 20, 3227 Sandefjord
Det er en sekk pr husstand, og utdelingen skjer innenfor stasjonens åpningstid – så lenge beholdningen rekker.

Hvorfor er torv i hagejord dårlig for miljøet:
For å få torv ødelegges myrer, som er et levested for mange dyr og planter i tillegg til at de er et stort og stabilt karbonlager.
For å hente ut torv må myra dreneres. Når torva er gravet opp, etterlates et ørkenlandskap som fører til store klimagassutslipp. Store mengder torv har vært brukt i norske hager, som har bidratt til at vi de siste 100 årene har ødelagt en tredel av myrene våre. (Kilde: Sabima)
 

STATUS UTLEVERING onsdag 4. juli: 
​Jorda som deles ut har vært veldig populær, og den går fort. 

​Følgende stasjoner har gått tomme, og har ikke jord til utlevering: 
Lofterød gjenvinningsstasjon, Nøtterøy. 
​Skoppum gjenvinningsstasjon, Horten. 
Grinda gjenvinningsstasjon, Larvik. 
​Kastet gjenvinningsstasjon, Sandefjord. 
​Rygg gjenvinningsstasjon, Tønsberg. 
​Nordre Foss gjenvinningsstasjon, Holmestrand

 

Til toppen av siden

SØK

Hjem Sideoversikt Send oss e-post Utskrift

Telefon 33 35 43 80 post@vesar.no

Topp

Vestfold Avfall og Ressurs AS © 2006-19 - Innholdsoversikt

Miljøfyrtårn